Ung Vår

Vi gjør oppmerksom på at følgende tekst kan inneholde spoilere.
New Spring

Handling:

Ung Vår, som er en prequel til Tidshjulet-serien, ble skrevet etter de 10 første bøkene, men handlingen foregår omtrendt 20 år før disse. Boken handler om Siuan Sanche og Moiraine Damodreds søken etter Den Gjenfødte Dragen, som ikke må havne i hendene på Den Mørkeste og hans etterfølgere, samt Moiraines første møte med hennes kommende Vokter, Lan.

Boka består av to parallelle handlinger, som veves elegant inn i hverandre mot slutten. Bestevenninnene Moiraine og Siuan er Innvidde i Det Hvite Tårnet, da de er vitne til Gitara Morosos siste ord, den dramatiske spådommen om at dragen er gjenfødt i bakkene ved Dragefjellet. Amyrlinen Tamra ber dem holde opplevelsen hemmelig, men bare dager senere blir hun funnet død. Moiraine og Siuan dedikerer sitt virke som Aes Sedai til å finne denne gutten for å gjøre han klar til Tarmon Gaidon.

Begge de to rampete jentene har et stort potensiale i Den Ene Kraften og klarer derfor Aes Sedai-testen rekordtidlig, til tross for at Elaida a’Roihan tilsynelatende prøver å gjøre det vanskeligere. Meningen er da at de sammen skal starte letingen, men den nye Amyrlinen prøver indirekte å forhindre dem fra å dra.

Moiraine må derfor dra ut på den lange reisen alene, en reise som bringer henne til byen Canluum, hvor hun uheldigvis møter fire Aes Sedaier, blant dem to av hennes tidligere lærere og Cadsuane, en høyt respektert men også fryket Aes Sedai. Moiraine har inntil da skjult at hun er Aes Sedai, men Cadsuane krever at hun reiser videre sammen med Merean og Larelle.

Senere samme kveld treffer hun Siuan igjen, som har reist den lange veien for å fortelle at alle Tamras betrodde Seekers er funnet døde iløpet av kort tid. Moiraine og Siuan forstår da at de er de eneste som vet når og hvor dragen ble gjenfødt. Moiraine rømmer fra de andre Aes Sedaiene, i frykt for at de er medlemmer av Den Svarte Ajah, en Ajah dedikert til Den Mørkeste.

På veien til Chachin møter hun Lan Mandragoran, den ukronede kongen av Malkier, som er på vei tilbake til Pestlandet for kjempe sin endeløse kamp mot Skyggeynglet. Han reiser sammen Ryne, en annen Malkier og Bukama, den eneste gjenlevende av sverdmennene som brakte han til Fal Moran, da han bare var et spedbarn. Lan ønsker ikke noe kontakt med Aes Sedaier, fordi han ikke vil bli Vokteren deres, men han tror Moiraine er en Wilder. De tre mennene går noe motvillig med på å ledsage Moiraine til Chachin, hvor hun og Siuan skal lete etter spedbarnet.

I den store byen Chachin, nærmeste nabo til Pestlandet, viser det seg at de begge har ærender i Aesdaishar palasset. Moiraine overraskes over hvem Lan egentlig er, mens Lan får vite at Moiraine faktisk er Aes Sedai. Det viser seg at også Merean Sedai er i palasset, og Moiraine forstår etterhvert at hun er medlem av Den Svarte Ajah, hjulpet av Mørkefrenden Ryne. De to Aes Sedaiene ender opp i en dramatisk duell i Den Ene Kraften, som ender med at Moiraine dreper Merean med en kniv, fordi hun først har drept både prins Brys av Kandor og Iselle, datteren til Lans første kjærlighet.

Lan, helt knust av Bukamas død (Merean drepte han, noe som ledet til den store fighten), gir opp sin ensomme kamp og bestemmer seg for å bli Moiraines Vokter. Sammen fortsetter de letingen etter Den Gjenfødte Dragen…

Utdrag fra boka:

«Did you … ? Did you pass?» Sheriam asked.
«Yes,» she replied, and felt a touch of sadness at the sudden withdrawal in their faces. They even stood, hands going to skirts, almost making to curtsy. A gulf had opened between them. She was still Accepted, until tomorrow, but friendship was at an end, until they also gained the shawl. They did not ask her to leave, yet neither did they ask her to stay, and they seemed relieved when she said she wanted to go to her room to wait alone for Siuan’s return.

Favorittøyeblikk:

Det kunne like gjerne blitt Gitara Morosos Forutsigelse, men valgte heller når Lan «overgir» seg til Moiraine.

Suddenly he turned, sword flashing out, and for an instant she thought he meant to attack her. Instead he sank to his knees, the sword lying bare across his hands. «By my mother’s name, I will draw as you say ‘draw’ and sheathe as you say ‘sheathe.’ By my mother’s name, I will come as you say ‘come’ and go as you say ‘go.’» He kissed the blade and looked up at her expectantly. On his knees, he made any king on a throne look meek. She would have to teach him some humility for his own sake. And for a pond’s sake.

Spenningskurve:

Denne boken er egentlig ikke en spenningsbok, dette er først og fremst en interessant bok. Boka har altså en lav spenningskurve, men den tar seg kraftig opp mot slutten, spesielt de to siste kapitlene.

Vurdering:

De fleste rynket nok litt på nesen når Robert Jordan valgte å utsette det videre arbeidet med serien, for å skrive en prequel i steden. Om dette var en klok avgjørelse vet jeg ikke, men Ung Vår er ihvertfall en svært god bok. Som sagt tidligere, den er ikke spesielt spennende, men den inneholder mye spennende bakgrunnsinformasjon om Lan, Moiraine og Siuan.

Spesielt var det morsomt å lese om Lans «Aes Sedai-fobi», siden man hele tiden visste at han og Moiraine ville bli «hooked up». Vi visste bare ikke hvordan…

Mange anbefaler nybegynnere til serien å starte med Ung Vår, men det anbefaler ikke jeg. TEotW er en mye mykere innledning, siden denne boken på en måte forutsetter at du har lest deler av serien tidligere. Ung Vår vil nok også være mer interessant dersom du allerede er blitt fan av serien.

Ung Vår kan på mange måter sammenlignes med Tolkiens Hobbiten, som også er en forhåndshistorie til hovedverket, Ringenes Herre. Forskjellen er vel at Hobbiten er en mer frittstående barnebok, mens Ung Vår gir dypere bakgrunnsinformasjon.

Alt i alt nok en god bok fra Robert Jordan, om enn litt mer lettlest enn resten av serien, både på godt og vondt. Håper hvertfall ikke Robert Jordan venter altfor lenge etter at han har fullført serien, med å skrive de to andre prequelene som er planlagt. Gleder meg til å lese om Tam al’Thor!

Støtt Tidshjulet.net ved å kjøpe New Spring på Amazon.

Rating: 7/10

Sitat:
I don't think you need to worry. ...Not until the real Dragon Reborn proclaims himself, and then we will all have enough to worry about as it is.
Verin til Ingtar

On the Scent,
Den Store Jakten
Wheel of Time

Les den første boka fra serien nå!