Verdens Øye

Vi gjør oppmerksom på at følgende tekst kan inneholde spoilere.
The Eye of the World

Handling:

Dette er den første boka i den storslåtte fantasy-serien Tidshjulet, og en kan på et vis kalle den for hele seriens prolog. Fortellingen finner sted i en verden av lys og mørke, fra peiskroken i Tvillingelvene til Verdens Øye i Pestlandet.

Vi blir først kjent med Rand al’Thor, en ung gjeter, og ved hans side står vennene Matrim Cauthon og Perrin Aybara. De lever et fredelig liv i den lille landsbyen Emondsmark, og gir lite oppmerksomhet til verdenen utenfor deres grenser. Dette blir dramatisk forandret da landsbyen deres blir angrepet av Trolloker og Myrdraaler på Vinternatt, og de må rømme hjemmefra med en mystisk dame, Moiraine, og hennes hardbarkede kompanjong, Lan. Etter hvert viser det seg at de unge landsbyguttene er i søkelyset til Den Mørkeste, og må begynne på en lang reise for å komme i sikkerhet i den store byen Tar Valon, hvor Aes Sedaiene hersker. Gruppen blir splittet underveis i boka, noe som gjør at man kommer inn i tankene til flere av personene, ikke bare Rand. Selv om det ikke staves rett ut, levnes det liten tvil om at Rand er Den Gjenfødte Dragen, som besitter mektige krefter, som han må bruke i kampen mot Den Mørkeste.

Denne første boka setter standarden for serien, og hovedformålet er å introdusere leseren til denne fantasy-verdenen. Vi blir kjent med et utallig antall karakterer, spesielt i starten, blant annet Egwene, Moiraine, Lan, Nynaeve, Thom, Min og Padan Fain. Vi møter de mystiske Aes Sedaiene, de ikke-voldelige Kjeleflikkerne og store, men snille og ærlige Ogurer, samt de onde vesenene Trolloker og Myrdraaler, for å nevne noen.

Utdrag fra boka:

«What was that?» Nynaeve demanded. «What was it?» Loial appeared confused. «Why, Machin Shin, of course. The Black Wind that steals souls.» «But what is it?» Nynaeve persisted. «Even with a Trolloc, you can look at it, touch it if you have a strong stomach. But that.» She gave a convulsive shiver.

«Something left from the Time of Madness, perhaps,» Moraine replied. «Or even from the War of Shadow, the War of Power. Something hiding in the Ways so long it can no longer get out. It could even be something of the Ways themselves. As Loial sad, the Ways are living things, and all living things have parasites. Perhaps even a creature the corruption itself, something born of the decay. Something that hates life and light.»

Favorittøyeblikk:

Da Rand møter Ba’alzamon, som prøver å overtale Rand til å gå over til den mørke siden, og de sloss.

«I am tired of running.» He could not believe his voice was so calm. «Tired of you threatening my friends. I will run no more.» Ba’alzamon had a cord, too, he saw. A black cord, thicker by far than his own, so wide it should have dwarfed the human body, yet dwarfed by Ba’alzamon instead.»

Spenningskurve:

Verdens Øye starter relativt brått med Vinternatt i Emondsmark, og driver et tempo som gjør at leseren alltid henger ivrig med. Våre venner blir splittet opp i tre grupper midtveis i boka, men plottet bygges opp til et høydepunkt mot slutten da trådene møtes og det absolutte høydepunktet finner sted.

Vurdering:

Med et bredt syn på boka, er det en klassisk fantasy fortelling om det gode mot det onde. Men denne serien har flere nyanser av godt og ondt, enn de fleste andre fantasy-serier, det beste eksempelet er Lysets Barn, som kjemper for det gode, men er blinde for realitetene og i altfor stor grad er opptatt av lysets vei til å se fornuftig på ting. Dette gjør serien mye dypere og mer komplisert. Det første møtet med serien ble svært positiv, og man blir med en gang interessert. Denne boka trenger det lille ekstra for å huke tak i leserens interesse og for å fortsette med serien, noe den absolutt klarer. De utrolig mange hendelsene og personene en møter på gjennom historien, gir et godt grunnlag for å bevege seg lenger ut i Tidshjulet verdenen. På tross av at man kanskje føler Jordan bruker litt for mye tid og krefter for å sette ord på noe, vil man etter hvert lære seg å verdsette det, og det vil gå opp for en at det er nettopp det som er nødvendig for å gi et fullt blikk på omgivelsene og karakterene. En absolutt verdig start på en storslått serie.

Støtt Tidshjulet.net ved å kjøpe The Eye of the World på Amazon.

Rating: 9/10

Sitat:
Teach him how you will, a pig will never play the flute.
Thom til Mat

Whitebridge,
Verdens Øye
Wheel of Time

Les den første boka fra serien nå!