Robert Jordan

Denne artikkelen ble skrev før Robert Jordans død

Robert Jordan

Robert Jordan er pseudonymet James Oliver Rigney Jr. bruker til «Tidshjulet».

Han vokste opp i Charleston, South Carolina, og bor der fortsatt. Som liten likte han godt å lese bøker, og allerede som femåring hadde han bestemt seg for å bli forfatter. Når han fikk lånekort på biblioteket, var han ikke fornøyd med å bli vist til barneseksjonen, derfor gikk han i lesesalen og snikleste bøker fra voksenavdelingen.

I starten av 20-årene deltok han i Vietnam-krigen, som maskingeværfører i et Huey helikopter. Han utmerket seg og fikk bl. a. «The Distinguished Flying Cross» for heltedåd utført i luftkamp og «The Vietnamese Cross of Gallantry». Det ble gitt fra Sør-Vietnam til personer som satte livet sitt på spill i kampen mot Nord-Vietnam. Livserfaringene fra krigen har gjenspeilt seg i forfatterskapet, det er ikke alle forfattere som har drept andre mennesker.

Etter krigen, begynte han på fysikkstudier ved Citadel Military College. Han fikk etter avlagt eksamen jobb som atomingeniør i marinen. Uheldigvis ble han innlagt på sykehus i slutten av 20-årene. Der var han nær døden, grunnet komplikasjoner som holdt han i senga i en måned. Livet var for kort til å kastes bort fant han ut, drømmen om å bli forfatter ble realisert.

Karrieren startet med Fallon serien, under navnet Reagan O’Neal. Det er en historisk roman fra tiden rundt Revolusjonskrigen, vi får innblikk i tre generasjoner Fallon, og deres liv. Videre skrev han historier om Conan the Barbarian under vårt kjente navn Robert Jordan.

Det tok fire år for han å skrive den første boka i «Tidshjulet». Begynnelsen og slutten visste han, men det som skulle skje i mellomtiden måtte finnes på underveis. Hvis det ikke hadde vært for kona, ville han visstnok sittet inne og skrivd hele dagen.

Uheldigvis for oss kanskje?

Sitat:
When a man believes he may die, he wants to leave something of himself behind. When a woman believes her man may die, she wants that part of him desperately. The result is a great many babies born during wars.
Meilyn til Siuan og Moiraine

The Human Heart,
Ung Vår
Wheel of Time

Les den første boka fra serien nå!