Rand al’Thor

Vi gjør oppmerksom på at følgende tekst kan inneholde spoilere.
Rand al’Thor

Akkurat som profesien sier, ble Den Gjenfødte Dragen født på bakken ved Dragefjellet i år 978, på den siste dagen av Blodsnøens Slag, det kjente slaget på slutten av Aielkrigen. Hans mor var Tigraine Mantear, tidligere Datterarving av Andor, mens hans far var Janduin, den yngeste Aiel lederen gjennom tidene.

Tigraine, eller Shaiel, som var det navnet hun tok da hun dro fra Andor til Ødelandet, hadde blitt overtalt av Gitara Moroso Sedai, Krønikenes Bevarer, til å flykte til Dragefjellet, fordi verden ville gå under hvis hun ikke gjorde det. Rett før hun døde, spådde hun Rands fødsel; «He is born again! I feel him! The Dragon takes his first breath on the slope of Dragonmount! He is coming! He is coming! Light help us! Light help the world! He lies in the snow and cries like the thunder! He burns like the sun!»

Moren døde øyeblikk etter at hun fødte Rand, og da faren fikk vite at hun var død, gav han opp sitt lederskap, og dro til Pestlandet for å drepe Trolloker.

Med moren liggende død ved hans side, ble Rand funnet av Tam Al’Tor, en eventyrlysten mann som hadde blitt med i Illianernes hær. Han giftet seg med Kari Al’Tor, og tok med seg Rand tilbake til hans hjem i Emondsmark.

På tross av at han har et helt annet utseende enn alle andre i Emondsmark, vokste Rand opp som sauegjeter i den fredelige landsbyen, lykkelig uvitende om sin egen sjebne. Han er regnet som høy, av vanlige folk, håret hans har et rødlig skjær, og han har grå øyne. Ikke så rart kanskje, siden han er en Aiel.

Formet av oppveksten i Emondsmark, vokser han opp til å bli en sta mann, og sammen med Mat, liker han å gjøre skøyerstreker. Da han etterhvert lærer at han er Den Gjenfødte Dragen utvikler han seg til en mer seriøs og følelsesløs (i hvertfall tilsynelatende) person.

Sta som han er, nekter han å tro at Tam ikke er hans egentlige far, og det er veldig tungt for han når sannheten etterhvert presser seg fram.

Mat er hans beste venn under oppveksten, men Mat trekker seg litt unna da han får vite hvem Rand egentlig er. Hele oppveksten er han forelsket i Egwene, og de er så godt som lovet hverandre. Men etterhvert som de blir voksne, finner de ut at det aldri kan bli de to. Rand møter mange vakre jenter på sine reiser, og han forelsker seg i flere av dem.

Som barn i Emondsmark, har han bare hørt historier om hva som skjer rundt i verden. Dermed blir han full av begeistring da det kommer en ekte Aes Sedai, Moraine, til landsbyen. Etterhvert som han lærer mer om Aes Sedai, prøver han å holde mest mulig avstand fra dem alle. En av Aes Sedaienes hovedoppgaver er nemlig å «ta seg av» alle menn som kan bruke Den Ene Kraften.

I løpet av sine mange reiser, møter Rand mange nye venner. Bl.a. Loial – en Ogur, Thom Merrilin – en Barde, Lan – Moraines Vokter, Elayne – Datterarvingen av Andor, Min.

Selvfølgelig møter han også veldig mange fiender. En av dem er Padan Fain, som hater Rand over alt på jord. Padan Fain er en av Den Mørkestes viktigste Mørkefrender, og Fain tror at Rand er skyldig for alt Den Mørkeste har gjort mot han, og hans eneste mål i livet er å få hevn. Samtidig prøver De Fortapte å knekke han, en etter en. De Fortapte er de mektigste Aes Sedaiene fra Legendenes Alder, som gikk over til Den Mørkestes side i søken etter mer makt. De ble fanget sammen med Den Mørkeste, men flere har klart å bryte seg ut. En av dem er Lanfear, som er blendende vakker, og hun bruker sin skjønnhet og intelligens for å prøve å lure Rand over på sin side, slik at de to kan erobre verden sammen.

Sitat:
When the honey's out of the comb, there's no putting it back.
Ordtak fra Lini

Memories,
Himmelens Flammer
Wheel of Time

Les den første boka fra serien nå!