Elmindreda Farshaw

Vi gjør oppmerksom på at følgende tekst kan inneholde spoilere.
Elmindreda Farshaw

Titler:

Min, Serenla, Jaisi Trakand, She Who Sees Beyond.

Utseende:

Min er slank, og lav av vekst. Hun blir regnet som vakker, til tross for sitt til tider gutteaktige utseende. I begynnelsen hadde hun kortklipt hår, men senere lot hun det vokse til lange krøller. Hun foretrekker å kle seg i herreskjorter og bukser, men mot sin vilje må hun noen ganger kle seg i fine silkekjoler.

Historie:

Elmindreda Farshaw vokste opp sammen med faren i Baerlon, hvor hun fikk fritt utløp for sine gutteaktige tendenser. Siden hun lekte mye i gruvene, begynte hun å foretrekke bukser framfor skjørt, noe hun har fortsatt med i sitt voksne liv. Navnet Elmindreda har hun fått fra en guttegal jente i en bok, og derfor vil hun helst bli kalt Min. Da faren døde, tok hennes tre tanter Miren, Rana og Jan over oppdragelsen hennes. Selv om de alle var syersker, fikk Min aldri grepet på syingen.

I 6 eller 7-årsalderen begynte hun å forstå at andre ikke så det samme som henne. Hun kan se «auraen» til en person, og enkelte ganger forstår hun også det hun ser. I følge Moiraine ser hun deler av Mønsteret. Flere Aes Sedaier har prøvd å forstå disse merkverdige egenskapene, men det eneste de har funnet ut er at det ikke har noe med Den Ene Kraften å gjøre.

I starten av 20-årene jobbet Min som serveringsdame på vertshuset Løven og Kronhjorten i Baerlon. Her møtte Lan og Moiraine henne på vei til Tvillingelvene, og i selskap med Rand og de andre da de overnattet på vertshuset. Første gang Min treffer Rand får hun et syn som omhandler hele gruppa, samtidig som hun forelsker seg i han og forstår at hun må dele han med to andre kvinner.

Min ble igjen i Baerlon da Moiraine tok med seg de andre på flukten ut av Baerlon, men senere reiste Min til Tar Valon alene, etter bud fra Moiraine. Der ble hun venn med Egwene, Elayne og Nynaeve, som hun også reiste videre til Falme sammen med. I Falme ble hun og Egwene fanget av Høyfrue Suroth, og mens Egwene ble Damane, måtte Min være tjenestepike for Seanchanene.

Da hun og Egwene ble reddet av Nynaeve og Elayne, reiste hun til Rands leir, hvor hun ble hele vinteren. Deretter ble hun sendt til Siuan i Det Hvite Tårnet av Moiraine, hvor hun hadde mange syn om død og elendighet. Min skjulte seg i Det Hvite Tårnet, hvor hun måtte bruke kjoler for å «kle seg ut» som Elmindreda, siden hun lette etter Den Svarte Ajah for Siuan.

Akkurat som synene hennes tydet på, ble det altså opprør i Det Hvite Tårnet. Hun endte midt oppe i det hele, og hun hjalp Siuan, Leane og Logain – som hun har hatt et syn om heder og ære for – å rømme. Sammen dro de til Salidar, hvor hun endelig traff igjen Nynaeve og Elayne.

Etter en lang prat om Rand med Elayne, dro hun med Ambassaden fra Salidar til Caemlyn. Her traff hun Rand igjen, og hun fant etter noen dager ut at det var kommet 13 Aes Sedaier i byen. Derfor fòr hun med Rand til Cairhien hvor hun begynte å lese Herid Fels bøker.

På vei fra leiren til de Vise ble hun kidnappet av Aes Sedaiene, som avhørte henne. Rand gikk berserk da han så henne igjen, og drepte to Voktere.

Min traff Rand igjen rett etter han ble reddet fra boksen ved Dumais Brønner og ble med han tilbake for å konfrontere Colavaere i Cairhien. Etter at Min fortalte Rand at Colavaere er død og Rand fortalte henne det samme om Herid Fel, hadde de samleie for første gang.

Det var Min som til slutt klarte å overtale Rand til å ha et møte med Sjøfolket, og hun var også med han til opprørerleiren, hvor han ble skadet av Padan Fain. Da han våknet igjen, hjalp hun ham med å forlate Solpalasset i skjul, for å jakte på Sammael.

Da Rand og Min klarte å rømme tilbake til Caemlyn, traff de på Elayne og Aviendha. Sammen gjorde de tre Rand til sin Vokter, før Rand og Min dro til Madding. Etter at angrepet på Rand mislyktes, og Rand og Lan ble sluppet fri fra fangehullene, ble Min med til Shadar Logoth, hvor de renset Saidin. Sist vi hørte fra Min, var hun sammen med Rand på Pendaloan-godset i Rift, hvor hun endelig fikk tid til å lese videre i Herid Fels bøker. Mye tyder på at han fant ut noe svært viktig før han døde.

Sitat:
A fool puts a burr under the saddle before she rides.
Ordtak fra Lini

Memories,
Himmelens Flammer
Wheel of Time

Les den første boka fra serien nå!