al’Lan Mandragoran

Vi gjør oppmerksom på at følgende tekst kan inneholde spoilere.
al’Lan Mandragoran

Titler:

Dai’Shan, uncrowned King of Malkier, Lord of the Seven Towers, Lord of The Lakes, Diademed Battle Lord of Malkier, Aan’allein, Vokter.

Utseende:

Lan er høy, han har langt hår, som er grått i tuppene. Det lange håret blir holdt borte fra ansiktet med et smalt, hårbånd av lær, kalt the Hadori. Dette fikk han da han fylte 16 år, som et tegn på at han var voksen. Han har et steinansikt, preget av tidens tann, men uten rynker. Øynene hans er blå og kalde.

Historie:

al’Lan Mandrogan, eller Lan som han blir kalt, ble født til tronen av Malkier, på den tiden hvor riket var i ferd med å falle. Da han var en liten baby, plasserte foreldrene sverdet til Malkiere kongene i hendene hans, og døpte han Dai’Shan, a Diademed Battle Lord of Malkier, mens de sverget de gamle Malkier kongene og dronningenes ed på hans vegne. Med bare et kjede som minne, ble han sendt av gårde til Fal Moran, bevoktet av 20 sverdmenn. I Fal Moran ble Lan opplært av de 5 gjenlevende sverdmennene, i alt det de kunne.

Som voksen begynte han, med eden gravert i minnet hans, sin enslige kamp mot the Shadow, som er dømt til å mislykkes. Uten noe å forsvare, bare ting å revansjere. Han vil ikke heve Den Gylne Trane til sitt hode for å lede andre menn til deres død, men er aldri i tvil om å sette sitt liv på spill.

Etter Aielkrigen, møtte han Moiraine Damodred i Canluum, en liten by i Kandor. Hun var på leting etter Den Gjenfødte Dragen, og etter at den siste sverdmannen som var med å bære han til Shienar, Bukama døde i en kamp mot Den Svarte Ajah, bestemte han seg for å bli Moiraine sin Vokter. Han følger Moiraine overalt, med sitt eget liv som innsats.

Sammen med Moiraine henter han Rand, Mat og Perrin fra Emondsmark på Vinternatt. Med i følge blir også Egwene og Nynaeve, og sistnevnte skal vise seg å endre Lan sitt liv. Lan blir noe han ikke trodde han kunne, nemlig forelsket.

Når Moiraine forstår at hun kommer til å dø, avtaler hun med Myrelle at hun skal «ta over» Lan fra henne, for å hindre at han kaster bort livet sitt i forsøket på å redde henne. Lan har derfor ikke noe valg når Moiraine dør, han må følge sin nye Aes Sedai. Myrelle, som er spesialist på å redde sørgende Voktere, må etterhvert gi opp Lan, siden han egentlig vil bli Nynaeves Vokter.

Myrelle lar han dra for å finne Nynaeve i Ebou Dar, hvor hun leter etter Vindskålen. Han ankommer Ebou Dar akkurat i tide til å redde Nynaeve fra å drukne, etter at Mogedhien prøver å senke båten hun befinner seg på.

Lan gifter seg med Nynaeve i et ekte Sjøfolk-bryllup, og Nynaeve bestemmer seg for aldri å slippe Lan av syne igjen. Man kan ikke annet enn å syntes synd på stakkars Lan!

Sitater om Lan:

«The man was like an onion; every time Rand thought he knew something about the Warder, he discovered another layer underneath.»
The Eye of the World, kapittel 46

Sitat:
Whatever the Dark One wants, I oppose, so hear this and know it true. Before I let the Dark One have you, I will destroy you myself.
Moiraine

Choices,
Verdens Øye
Wheel of Time

Les den første boka fra serien nå!